The concrete pavilion of Piccadilly Gardens could be refurbished

The concrete pavilion of Piccadilly Gardens could be refurbished

In rather good news, Piccadilly Gardens It is set for conversion as part of a £25 million restoration Which is currently being implemented by Manchester City Council – but part of it will look very similar after the work is finished. the Concrete pavilionwhich lies opposite Piccadilly Gardens bus and tram station, is privately owned by Legal and General Investment Management (LGIM), meaning the council has no power to alter it – or demolish it.

Starting with the demolition of the hated “Berlin Wall” in 2020, the pavilion is scheduled to receive Softer look – It consists of a Artistic installation of metal, glass and LED It would decorate the concrete walls facing the bus and tram station.

Piccadilly model of concrete wall pavilion
Credit: LGIMRA

The existing concrete pavilion was designed by respected Japanese architect Tadao Ando, ​​however, planning statements reveal that he felt it “does not contribute positively to the local landscape” and prevents “natural surveillance” – hence Contributing to crime in the area. The area was a hotbed for Antisocial behaviour Over the years, police have hoped that tearing down the Berlin Wall would help combat the region’s problems.

The pavilion’s owner, LGIM, is very clear about why it does not want the pavilion demolished. She says it is now Part of Manchester’s historyThey were installed in 2002 when the parks underwent a facelift for the city’s Commonwealth Games.

“Despite what people may think about the concrete wall, it is indeed part of Manchester’s history and heritage,” a design and access statement in the planning application for the redesign said. “With almost 10 years of history, solving the problems of this area is not as simple as tearing it down. Why not make it something we are proud of? Like we are proud of our music, our culture and our history.”

Credit: LGIMRA

The pavilion will be opened before Removing the attached ceiling Between the two buildings that make up the pavilion – one of which was home to Café Nero – with an addition Additional lighting And the new Neon art installation. “The overall impact will be to create a clearer, safer and more attractive route for pedestrians,” Savills said in planning documents.

Pictures show Luminous weave of lights Along the wall with additional lights hanging underneath. These woven lights will be created using existing tie holes in the concrete wall. It will be operated during the day, according to the planning application.

Piccadilly model of concrete wall pavilion
Credit: LGIMRA

Manchester City Council announced in the summer that a design team had been appointed to draw up plans to create a “world-class space” in the area centered around Piccadilly Gardens. Led team LDA design It was selected from four shortlisted candidates in an international design competition based on preliminary concept designs submitted for the landmark downtown area.

The LDA design will now be required to do this Producing detailed designs To enable a full planning application to be submitted next year. Before any plans are submitted, these designs will be made public and Manchester residents will be consulted on their views on them.

Credit: Manchester City Council

The council’s design brief calls for Piccadilly Gardens to be carefully designed to support a Flexible space that tens of thousands of people pass through every day, Retaining existing monuments, statues, tram lines and infrastructure includedIn addition to the existing wing structure.

The design team suggested that Pedestrians in Piccadilly, outside a Morrisons store, which may involve moving a series of bus stops. The latest information is that a public consultation is coming in Sometime in 2024However, the exact date has not been revealed yet.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *