An outdoor living home with an art gallery effect

An outdoor living home with an art gallery effect

outdoor-living-house-with-art-gallery-1-straight-full.jpg
Built away from the city in a beautiful tropical area of ​​Colombia, this family home was designed specifically to entertain the passions of its owners. With design work by Giovanni Moreno Arquitectos, the couple and their young daughter ended up living in a stunning hillside residence filled with natural light and ample social spaces. However, at the same time, the privacy of each occupant has been taken into serious consideration, and the house appears much more formal and secluded at the back facing the street than on the edge of the hill. The tabernacle consists of three distinct rectangular parts of different sizes, each on its own level, and each with a unique purpose. The upper floor contains the house’s bedrooms and other private spaces, while the middle floor is filled with living space for residents and visitors alike. In front of both, and in front of the rest of the building, is an impressive art gallery housing most of the residents’ extensive collection of paintings and sculptures.
Although each floor of the residence has a unique purpose, size, and orientation, the house as a whole displays a unified decorative theme. The walls are kept almost white, allowing each room and corridor to be defined by the decor alone. Above, ornamental chandeliers provide a stylish addition for added recessed lighting, while traditional Latin American rugs surround the dining and living spaces underfoot. The bamboo shutters lining the main edge of the house can be moved aside if desired, opening each main room to the views and outdoors of the property beyond.

Outdoor living house with art gallery effect 2 corner enclosed loft.jpg
The main volume of the house is located at the top of the property’s slope, with private bedrooms and bathrooms located above the lower level and featuring indoor and outdoor public spaces.
Home-for-outdoor-living-with-art-gallery-3-corner-enclosed-complete.jpg
Below the pool and partly sunk into the ridge, there is a large additional story containing art exhibition space and additional living areas and storage.
Outdoor-living-home-with-an-art-gallery-4-full-open-yard.jpg
A layered projection of the house’s different levels at the rear results in a series of different outdoor entertaining spaces on two different levels, with the option of a third level where the bedrooms above can be converted into open-air decks.
Outdoor-living-house-with-art-gallery-5-side.jpg
From the side, the house appears almost small, since the lower level is not visible and the only really visible internal partitions are the back of the middle floor and the private upper unit.
outdoor-living-house-with-art-gallery-6-of-street.jpg
At the edge of the building facing the street, the building appears imposing, rectangular, almost commercial in nature. With only thin slatted windows along this side, the privacy of those living within is carefully maintained.
Outdoor-living-house-with-art-gallery-7-closed-corner-evening.jpg
In the evening, the home’s warm glow emanates from within even when its doors are closed, making it appear welcoming without revealing anything inside.
Outdoor-living-home-with-art-gallery-8-pm-open.jpg
With the shutters open, the back of the house turns into a vibrant garden for hosting large gatherings or just socializing as a family.
Outdoor-living-home-with-art-gallery-9-pm-top-straight.jpg
In the evening, sunset light reflects off the house’s windows and pool, adding filtered light from within. Unlike the closed facade from the street side, this view reveals much of what happens inside when the bamboo shutters are open.
Outdoor-living-home-with-art-gallery-10-deck-pool.jpg
Adjacent to the pool, filled almost to the top of its walls according to current fashion, is a wooden patio deck with minimal lounge furniture. There is a view of the hills surrounding the property from one side.
outdoor-living-home-with-an-art-gallery-11-fold-down-doors.jpg
Downstairs, a peaceful courtyard juts out from below the main residence, providing access to the courtyard, with wide bamboo doors opening to reveal part of the homeowners’ art collection lining the walls.
Outdoor living home with art gallery effect 12 covered patio.jpg
The downstairs courtyard slopes upward along the edge of the pool to meet a covered deck on the middle level, home to the building’s main public rooms.
Outdoor-living-house-with-art-gallery-13-indoor-outdoor-furniture.jpg
Beyond the pillars of the covered courtyard, the residence’s main public rooms overlook the lawn and pool deck. The living space here features furnishings with a blend of traditional roots, contemporary comfort, and outdoor influences.
outdoor-living-home-with-art-gallery-effect-14-dining-table.jpg
The home’s dining table is more formal than one might expect from an indoor-outdoor area, but it’s still weather-resistant. The solidity of this patio furniture helps make outdoor living spaces feel more like permanent rooms than entertaining areas.
Outdoor-living-house-with-art-gallery-15-interior-wall.jpg
In various important rooms of the house, ornate chandelier-style lighting fixtures frame the largest pieces of furniture, adding a touch of tradition and high fashion to the modern rectangular lines of each space.
Outdoor-living-house-with-art-gallery-18-display.jpg
Between the dining and living areas, a low table is centered between the edges of the largest painting in the room, with sculptural pieces scattered around and above it.
House-outdoor-living-with-art-gallery-16-kitchen.jpg
The slim, modern kitchen offers ample cooking space (although not a lot of wiggle room), and is the only space in the house to feature two unique light gray and black finishes and four cabinets and countertops.
Outdoor-living-home-with-art-gallery-17-hallway.jpg
Walking up a set of concrete steps and into the most private part of the residence, the walls are kept white and unadorned to allow rows of artwork to dominate the decor. Even the floors and balcony feature a smooth white finish, with cozy bright lights dotting the ceiling.
outdoor-living-house-with-art-gallery-room-20-childs.jpg
It may be the only master room devoid of paintings, but the homeowners’ daughter’s bedroom is nonetheless attractive, specially decorated with a little girl in mind. However, all of the space’s permanent fixtures are in keeping with the décor of the residence as a whole, allowing the room to grow more mature with the child and perhaps become a guest room one day.
house-for-outdoor-living-with-impact-art-gallery-21-window-wall-panels.jpg
In a number of rooms of the house, a unique transformable combination of window, wall and balcony has been created, composed of movable bamboo panels and permanent glass railings. When the panels are pushed aside on their hinges, the bedroom turns into a large outdoor deck.
Outdoor-living-home-with-art-gallery-22-Closet.jpg
The baby’s room has its own spacious wardrobe, filled with all the clothes a little girl could want and allowing her room to expand as she grows. Clothes racks and racks don’t quite reach the ceiling, leaving most items within easy reach.
outdoor-living-home-with-art-gallery-23-master-bedroom.jpg
The interior walls of the master suite do not quite reach the ceiling, connecting each space within in a simple way without compromising the integrity of the separate areas.
Exterior-living-house-with-art-gallery-24-bedroom-view-.jpg
The master bedroom has a window and balcony hybrid similar to the one in the child’s room, but here it has been enlarged to better fit the larger scope of the space. To handle folding the bamboo shutters elegantly into such a large gap, the balcony was split down the middle by a small piece of wall on which hinges were fitted.
House-outdoor-living-with-art-gallery-19-bathroom.jpg
Like most spaces in the home, the master bathroom is dominated by white walls and gray fixtures, with accent pieces being used to add color. However, these touches here come in the form of typical bathroom accessories rather than artwork on the walls.
Giovanni Moreno Arquitectos

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *